Χαιρετισμοί
- Υπουργός Πολιτισμού Ουκρανίας
- Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Alexey Botvinov
- Daniel Hope
- Σίμος Παπάνας
- Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
- Thomas Hampson
Υπουργός Πολιτισμού Ουκρανίας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Προς: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Λίνα Μενδώνη
Αγαπητή κ. Μενδώνη
Επιτρέψτε μου, εν πρώτοις, να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου προς εσάς και να σας ευχαριστήσω για την ευγενική υποστήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύει η χώρα σας προς όλους τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών του απρόκλητου πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ειρηνικής Ουκρανίας.
Σας ευχαριστώ επίσης για την υποστήριξη του Φεστιβάλ Odessa Classics στην Ελλάδα, που θα λάβει χώρα 9-13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ Odessa Classics δημιουργήθηκε το 2014, μία κρίσιμη χρονιά για την Ουκρανία, ως απάντηση προς την Ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία. Η αποστολή του Φεστιβάλ αυτού είναι η διασύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρώπη σε ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Το σύνθημα “ένα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ για μία Ευρωπαϊκή πόλη” είναι αναφορά στην μοναδική ιστορία και κληρονομιά της μουσικής της Οδησσού. Σήμερα η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τη δύσκολη μάχη για τις δημοκρατικές τις αξίες και το δικαίωμά της στην ελευθερία. Το Φεστιβάλ “Odessa Classics”, που αποτελεί μία από τις κομβικές πλατφόρμες για την κλασσική μουσική στην Ουκρανία δίνει την δική του μάχη επιβίωσης. Είμαι βέβαιος πως το Φεστιβάλ Odessa Classics στην Θεσσαλονίκη, ως ένα υψηλής ποιότητος μουσικό γεγονός, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την αλληλοκατανόηση των λαών μας και θα βοηθήσει τους Ουκρανούς μουσικούς να ακουστούν στις σκηνές της Ευρώπης.
Λαμβάνοντας την παρούσα ευκαιρία, ανανεώνω τη διαβεβαίωση του βαθύτατου σεβασμού μου και της ευγνωμοσύνης μου για την αλληλεγγύη σας,
Oleksandr Tkachenko
Yπουργός
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σημείωμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη
«H Ρωσική εισβολή στοχοποίησε όχι μόνο την υπόσταση του Ουκρανικού κράτους, αλλά απέκοψε βίαια και την πρόσβαση των πολιτών στην καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πυλώνας προς την ελευθερία και την ευημερία.
Επειδή η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στην Οδησσό φέτος κατέστη αδύνατη, η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προσφέρει προσωρινή στέγη στον σημαντικό καλλιτεχνικό σας θεσμό, φιλοξενώντας τον στην Θεσσαλονίκη.
Η Οδησσός φιλοξένησε την ελληνική διανόηση και αποτέλεσε τη μήτρα της παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους. Δύο αιώνες αργότερα, που η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της, η Ελλάδα ανταποδίδει τη φιλοξενία για να διατηρηθεί ζωντανό ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά της κεφάλαια.
Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού “ένα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ για μία Ευρωπαϊκή πόλη”, ενδυναμώνει τους δεσμούς της Οδησσού με την Ευρώπη και την προσδοκία των Ουκρανών προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Η βία δεν κατάφερε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να κατισχύσει της Τέχνης. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και σήμερα. Εύχομαι να είναι πρώτη και τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής της Οδησσού αναζητά αλλού στέγη.
Προσδοκούμε στην επιστροφή της ειρήνης για να παρακολουθήσουμε το 2023 το Φεστιβάλ στην Οδησσό».
Alexey Botvinov
Χαιρετισμός του Προέδρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Odessa Classics, Alexey Botvinov
Το 8ο μουσικό φεστιβάλ Odessa Classics ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό από 2 έως 15 Ιουνίου 2022, όμως λόγω του τραγικού πολέμου στην χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί αντ’ αυτού στην Ευρώπη, με τον βασικό του κορμό να φιλοξενείται στην Θεσσαλονίκη, από 9 έως 13 Ιουνίου. Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη ειλικρινή μου
ευγνωμοσύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, καθώς και τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους, τον κ. Γιώργο Κουμεντάκη, τον κ. Γεώργιο Ιούλιο Παπαδόπουλο, τον κ. Σίμο Παπάνα και όλους όσους αγκάλιασαν την ιδέα και κατέστησαν την φιλοξενία του στην Ελλάδα εφικτή.
H ιστορική συσχέτιση της βοήθειας της Οδησσού προς τον Ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα πριν δύο αιώνες με την σημερινή προσφορά για επιστροφή της φιλοξενίας αυτής προς το δοκιμαζόμενο έθνος μας, αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές πολιτιστικές πράξεις αλληλεγγύης οποιασδήποτε κυβέρνησης φίλης χώρας προς την Ουκρανία, από την αρχή της εισβολής.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη ήταν
προγραμματισμένο σχεδόν αυτούσιο να παιχτεί φέτος στην Οδησσό. Ο παγκόσμιος αστέρας του βιολιού και επίτιμος προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ της Οδησσού Daniel Hope θα παρουσιάσει τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις, σε προγράμματα που συνδυάζουν την πολυποίκιλη Ευρωπαϊκή κλασσική κληρονομιά με την σύγχρονη Ουκρανική δημιουργία.
Ο θρυλικός βαρύτονος Thomas Hampson θα παρουσιάσει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα πολλών διαφορετικών στιλ. Το εκπληκτικό Λιθουανικό σύνολο νέων μουσικών N.I.C.O. με τον συνθέτη και μαέστρο Gediminas Gelgotas θα παίξουν “θεατρική μουσική”, έναν καινούριο εφευρετικό τρόπο παρουσίασης της κλασσικής μουσικής.
Το μπαρόκ σύνολο Air και ο Daniel Hope θα παρουσιάσουν το μοναδικό project “A baroque journey” (ένα ταξίδι στο μπαρόκ) που έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και προβάλλει την μπαρόκ μουσική μέσα από μία διαφορετική – διασκεδαστική σκοπιά. Ο υπογράφων έχει την τιμή να παίξει μουσική δωματίου και να συνεργαστεί για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενήσει την εναρκτήρια συναυλία υπό τη διεύθυνση της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Ζωής Τσόκανου, ενώ στην τελική συναυλία υπάρχει και η παρουσία σπουδαίων Θεσσαλονικιών καλλιτεχνών: του Σίμου Παπάνα, του Αντώνη Σουσάμογλου, του Ντέιβιντ Μπόγκοραντ και του Δήμου Γκουνταρούλη.
Είμαι πεπεισμένος πως το φεστιβάλ Odessa Classics στην Θεσσαλονίκη θα καταστεί ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός, και ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει τις ξεχωριστές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ουκρανίας και της Ελλάδας.
Daniel Hope
Χαιρετισμός του βιολονίστα Daniel Hope
Το Φεστιβάλ Odessa Classics δημιουργήθηκε από τον φίλο μου, Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov. Μέσω του Alexey, γνώρισα και αγάπησα την Οδησσό, την πλούσια κληρονομιά της και τους φιλόμουσους ανθρώπους της. O Alexey και εγώ σχεδιάζαμε να συναντηθούμε στο Κίεβο το Μάρτιο του 2022 για να δουλέψουμε με το συνθέτη Valentin Silvestrov, για την προετοιμασία ενός δίσκου με μουσική του.
Λίγες μόλις μέρες πριν τη Ρωσική εισβολή, ο Alexey έφυγε από την Ουκρανία με μέλη της οικογένειάς του: τώρα είναι αδύνατο να επιστρέψουν. Μαζί, οργανώσαμε γρήγορα φιλανθρωπικές συναυλίες για την Ουκρανία που μεταδόθηκαν στην Γερμανική τηλεόραση: στην εκκλησία Frauenkirche στη Δρέσδη και στην Kaiser Wilhelm Memorial Church στο Βερολίνο. O οργανισμός Beethovenhaus στη Βόννη, του οποίου είμαι πρόεδρος, ξεκίνησε το πρόγραμμα “Hope for Peace”, ένα έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας για να υποστηρίξει πρόσφυγες μουσικούς από την Ουκρανία με φιλανθρωπικές συναυλίες, προσφέροντάς τους χώρους διαμονής και δυνατότητες συναυλιών και ηχογραφήσεων.
Πρόσφατα ήρθε σε επαφή μαζί μου ο στενός μου φίλος και εξαίρετος Έλληνας βιολονίστας Σίμος Παπάνας. Μου είπε για την συναρπαστική σύνδεση της Οδησσού με την Ελλάδα και πως η Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια μοναδική, χωρίς προηγούμενο, χειρονομία στήριξης του Odessa Classics. Η πράξη αυτή επιδεικνύει αξιοσημείωτη ταγή προς στην ιστορία και την σύνδεση των πολιτισμών, και αποδεικνύει εκ νέου πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ηγείται του κόσμου σε στοχαστές.
Είμαι βαθιά συγκινημένος από αυτήν την ειλικρινή χειρονομία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι πολιτικοί στον σημερινό κόσμο πρόθυμοι να ενεργοποιήσουν το παρελθόν ώστε να χαράξουν τον δρόμο του μέλλοντος με ειρήνη. Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω στο Odessa Classics στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκομένους για το όραμά τους και την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων αξιών μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Σίμος Παπάνας
Σίμος Παπάνας, βιολονίστας, συνθέτης, εξάρχων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός σύμβουλος φεστιβάλ “Odessa Classics”, υπεύθυνος υλοποίησης στην Ελλάδα
Βρέθηκα στην Οδησσό για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020, καλεσμένος του Φεστιβάλ Odessa Classics. Γνώριζα, φυσικά, την ύψιστη ποιότητα του Φεστιβάλ, όμως δεν ήξερα τι άλλο να περιμένω. Γρήγορα με κατέκλυσε η λάμψη της πόλης και των ανθρώπων της. Λαμπρές σκηνές, παθιασμένο και ένθερμο ακροατήριο, ζωντάνια και ενέργεια παντού, φλογερές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις, κόκκινο χαλί και φωτογραφίσεις για όλους τους ακροατές των συναυλιών (γι’ αυτούς, σταρ δεν είναι μόνο οι επί σκηνής, αλλά ο κάθε απλός ακροατής), έδιναν το στίγμα πως η μουσική και το Φεστιβάλ δεν είναι απλά ένα ακόμα δρώμενο, αλλά ο χτύπος της καρδιάς της πόλης. Και βέβαια, κάθε μεγάλο Φεστιβάλ έχει μία καλά οργανωμένη φιλοξενία, αλλά είναι αλλιώς όταν η φιλοξενία είναι ριζωμένη βαθιά μέσα σου.
Αυτό φαίνεται τόσο στην διοργάνωση, όσο και στα μάτια και στα χαμόγελα των ανθρώπων. Απλοί θεατές με έβρισκαν παντού: στις συναυλίες, μέσα στην πόλη, ακόμα και στέλνοντας μηνύματα:
– Ελάτε να φάτε μαζί μας, να σάς κεράσουμε!
– Σάς αρέσει η πόλη μας; Ξέρετε, κάποτε ήταν Ελληνική!
– Να πάτε στην Ελληνική Πλατεία, είναι από τα πιο όμορφα μέρη!
– Πήγατε μέχρι την παραλία; Εντάξει, δεν είναι τόσο όμορφη σαν αυτές της χώρας σας, αλλά αξίζει μία βόλτα
– Σάς ευχαριστούμε! Να ξανάρθετε πίσω!
Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου του 2022, με τον καταιγισμό των ειδήσεων, μού ήταν αδύνατο να παρακολουθήσω τους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές, να αναλογιστώ τις πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, να κατανοήσω τα επιχειρησιακά δεδομένα. Έβλεπα στην τηλεόραση τα μέρη όπου κυκλοφορούσα αμέριμνος, μιλώντας με τους ανθρώπους και βγάζοντας φωτογραφίες για να στείλω στην οικογένειά μου, μπλοκαρισμένα με οδοφράγματα και αντιαρματικές οχυρώσεις κάτω από τον εκκωφαντικό ήχο των σειρήνων. Σκεφτόμουν τα πρόσωπα και τα χαμόγελα των ανθρώπων που μού μίλησαν, και αναρωτιόμουν πού να είναι και τι να κάνουν. Έγραψα αμέσως στον Daniel, να τον ρωτήσω για τον Alexey.
Λέγεται (τελευταία πολύ) πως οι μουσικοί είμαστε από τη φύση μας ενάντια σε κάθε πόλεμο. Το πιστεύω απόλυτα: γιατί σε αντίθεση με εκείνους που πίσω από ψυχρούς τηλεοπτικούς φακούς ή στην άκρη μίας κενής επιμήκους τράπεζας, “τρεις φορές με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους”, σχεδιάζουν εισβολές προσδοκώντας ωφέλεια πάνω στον ανθρώπινο πόνο, εμείς οι μουσικοί παίζουμε κοιτώντας τους ανθρώπους στα μάτια- και ακόμα πιο βαθιά- πλέκοντας έναν υπερβατικό δίαυλο ανάμεσα στις ψυχές μας. Για μάς, δεν υπάρχει χώρος να κρυφτούμε.
Ευχαριστώντας από βάθους καρδιάς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την γενναιόδωρη και αφειδώλευτη στήριξή της, τον Γιώργο Κουμεντάκη, τον Γιούλη Παπαδόπουλο και όλους όσους αγκάλιασαν την ιδέα της φιλοξενίας του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Οδησσού στη Θεσσαλονίκη και την έκαναν δική τους, θα ήθελα να καλέσω το κοινό της Θεσσαλονίκης- μιας και οι Έλληνες έχουμε κι εμείς τη φιλοξενία βαθιά ριζωμένη μέσα μας- να κάνουμε τους εκλεκτούς μας καλεσμένους να νιώσουν όπως ένιωσα εγώ στην Οδησσό.
Λέγεται πως οι μουσικοί είμαστε από τη φύση μας ενάντια σε κάθε πόλεμο. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε: στην πράξη!
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με ιδιαίτερη τιμή και υψηλό αίσθημα ευθύνης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη να μας αναθέσει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Odessa Classics 2022.
Ως το μοναδικό κρατικό ωδείο της Ελλάδας, πυλώνας της ωδειακής εκπαίδευσης κι ένα από τα δύο αρχαιότερα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, επί 107 έτη έχουμε φιλοξενήσει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας (συναυλίες, συνέδρια, φεστιβάλ, σεμινάρια, διαγωνισμούς).
Διαρκής στόχος μας είναι η καλλιέργεια καλλιτεχνικών-εκπαιδευτικών επαφών κι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με ιδρύματα και θεσμούς απ’ όλον τον κόσμο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση του Φεστιβάλ από το ΚΩΘ αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ως δίαυλος επικοινωνίας εν μέσω κρίσης. Κι η έξοδος από κάθε κρίση προϋποθέτει αναζήτηση, γνώση, ελπίδα και όραμα – στοιχεία που κομίζει ο γνήσιος καλλιτέχνης όταν επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του.
Από 9 έως 13 Ιουνίου κορυφαίοι μουσικοί και σύνολα διεθνούς εμβέλειας μεταλαμπαδεύουν το όραμα της Οδησσού στην Θεσσαλονίκη, προσφέροντας την δυνατότητα συνεργασίας των φορέων και προβολής των χώρων πολιτισμού της. Παράλληλα, μέσω της μουσικής σύμπραξης υπενθυμίζουν ότι η ουσιαστική επικοινωνία βασίζεται στην ειλικρίνεια, την κατανόηση και την ανθρωπιά.
Νίκος Αβδελλάς Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ω.Θ. |
Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος Διευθυντής Κ.Ω.Θ. |