Ιστορικό

Το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Οδησσού είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του. Ιδρύθηκε το 2015 από τον σπουδαίο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov ως “ένα Ευρωπαϊκό φεστιβάλ για μία Ευρωπαϊκή πόλη” τονίζοντας την θέση και τον ρόλο της Οδησσού ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έκτοτε, αναδείχτηκε σε κορυφαίο μουσικό θεσμό και έχει αφήσει το έντονο αποτύπωμά του στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, συχνά αποκαλούμενο από τον διεθνή τύπο ως το “Σάλτσμπουργκ της Ανατολικής Ευρώπης”.

 

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στα ιστορικά κτίρια της Όπερας της Οδησσού και της Φιλαρμονικής της Οδησσού. Έχει φιλοξενήσει στις σκηνές του πλήθος κορυφαίων καλλιτεχνών και σχημάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Daniel Hope, Mischa Maisky, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Zakhar Bron, Roby Lakatos, Michael Guttman, Jing Zhao, Κυπριανός Κατσαρής, Pietro De Maria, Stefan Vladar, Sebastian Knauer, Antonio Meneses, Burhan Ocal, Dimitri Ashkenazy, Julian Milkis, Paata Burchuladze, Matthias Goerne και οι ορχήστρες δωματίου της Ζυρίχης, του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

 

H πανδημία δεν κατάφερε να σταματήσει την διενέργεια του Φεστιβάλ το οποίο συνέχισε να επεκτείνεται τα έτη 2020 και 2021 παρουσιάζοντας πλήρη προγράμματα 15 ημερών με κορυφαίους καλεσμένους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Η καταστροφή του πολέμου του 2022 μετέτρεψε πολλούς από τους σημαντικούς Ουκρανούς καλλιτέχνες σε πρόσφυγες, και ο ίδιος ο Alexey Botvinov με την οικογένειά του βρήκαν προσωρινά στέγη στη Ζυρίχη. Ωστόσο, το Φεστιβάλ, χάρη στη φιλοξενία του βασικού του κορμού στην Ελλάδα, και ενός μικρότερου μέρους του στην Εσθονία, θα συνεχίσει και φέτος την καλλιτεχνική του προσφορά.