Ζωή Τσοκάνου BIG

Ζωή Τσόκανου

Αρχιμουσικός, καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες

Με πολλές επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην όπερα όσο και στην συμφωνική μουσική, η Ζωή Τσόκανου είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Από το 2017 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

Την επόμενη σαιζόν θα εμφανιστεί  στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την ορχήστρα δωματίου της Γενεύης, την συμφωνική ορχήστρα της Βαρκελώνης, του Μπιλ-Σόλοτουρν της Ελβετίας κ.α. Σημαντικές πρόσφατες εμφανίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, το Grand Theatre της Γενεύης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντύσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης, της Σόφιας, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στην Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας, καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ. Έχει διευθύνει μία πληθώρα από όπερες όπως  Rigoletto, Il Trovatore, Macbeth, Otello, Simon Boccanegra, Tosca, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana, Μαγικός Αυλός, Don Giovanni, Faust και πολλές άλλες.

 

Πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, το Φεστιβάλ Σούμαν στο Ντύσελντορφ, το Φεστιβάλ Αθηνών και άλλα, και συνεργάζεται με σολίστ όπως οι Gil Shaham, Marlis Petersen, Daniel Müller Schott, Julianna Avdeeva, Daniel Lozakovich, Alena Baeva.